Метео

Курс

Држава Валута Среден курс
EUR 61.50
USD 43.40
GBP 70.46
CHF 48.99
Казина

КАЗИНО АПОЛОНИЈА
КАЗИНО ФЛАМИНГО
КАЗИНО ПРИНЦЕС
ПОВЕЌЕ...
Сместување

ХОТЕЛ АПОЛОНИЈА
ХОТЕЛ КАЗИНО ФЛАМИНГО
ХОТЕЛ КАЗИНО ПРИНЦЕС - РАМАДА ПЛАЗА
ХОТЕЛ ПЕЛАГОНИЈА
ПОВЕЌЕ...
Ресторани и пицерии

РЕСТОРАН БОКО
РЕСТОРАН ЕЛИТА
РЕСТОРАН АСТОРА
ПИЦЕРИЈА ЕЛДОРАДО
ПИЦЕРИЈА БАКАРДИ
ПИЦЕРИЈА ЕНЏОИ
ПОВЕЌЕ...

Локалитет Вардарски рид

На влезот од Гевгелија, на десната страна на реката Вардар се наоѓа археолошкиот локалитет Вардарски Рид кој претставува одлично место за посета на љубителите на археолошкиот и културниот туризам.  Овој локалитет опфаќа 16 слоеви, кои припаѓаат на 6 населби, различни по својата организација и архитектура.

 

Тука се отпочнати археолошки ископувања за откривање на античката градба од петтиот век п.н.е за која сеуште не се знае дали се работи за Аталанта или Гортинија, градови чии останки несомнено се наоѓаат во Р. Македонија. Предметите кои се пронајдени зборуваат за цивилизација која го достигнала врвот на материјалната и духовната култура.

 

Во посебни магацински простории се откриени огромни питоси за жито, вино или мед, македонскиот штит – симбол за македонската кралска куќа, сребрените монети со ликот на Александар Македонски, како и амфори за вино, садови за миризливи масла и други раритети од класичниот и хеленистичкиот период.

 

Овие сведоштва за уметничкото, духовното и секојдневно живеење на старомакедонскиот град на Вардарскиот Рид и преостанатите пет населби се изложени во археолошката поставка на Националниот Музеј во Гевгелија.

(слики од Вардарски Рид и од пронајдоците)

Галерија

Повеќе...
Мапи

Турист инфо

Туристичко – информативен центар

ул. Маршал Тито бб
 +389 34 215 944

 

Општина Гевгелија
За Општина Гевгелија
Историја на општината
Како да се дојде?
Положба во Југоисточна Европа
Гевгелија во Македонија
Како да се стигне?
Што да се види?
Градот Гевгелија
Населени места
Локалитет Смрдлива вода
Ски центар Кожуф
Ловиште Милисин
Негорски бањи
Локалитет Вардарски рид
Манифестации
За манифестациите
Календар на културни манифестации
Сместување
Ресторани и пицерии
Забава
Кафулиња
Клубови
Казина
Мапи
Туристичка мапа на општината
Градска мапа
План на градот
Галерија
За нас
ТИЦ
Промотивен материјал
Контакт
Дизајнирано од Klik Web Studio